Overlevde helvete

Overlevde helveteEi ukrainsk kvinne posta nylig dette på sosiale media. (Oversatt via Google):


«Historien om en venn som overlevde helvetet arrangert av rasistene i Irpin .. Brenn i helvete og la tusenvis av ukrainske sivile drept av deg og med ditt stilltiende samtykke komme til deg i en drøm hver natt!


 «Det er bare Armageddon.  Det var en forbindelse, og jeg kan avslutte abonnementet.  Vi tilbrakte de to siste dagene i en kjeller i Irpin med hjemløse i den første bygningen som kom over, som vi slo oss gjennom uten varme og uten lys, hvor vi kunne løpe.


 Det eneste pluss, med frivillig mat, vi sov på andres madrasser i stummende mørke, det er bare fryktelig skummelt, for du forstår at kjelleren definitivt vil redde deg fra kuler, men bomben vil begrave oss der, og bare rundt bygningen vår 20 meter på en dag ble tre hus jevnet med bakken, det var ingen sammenheng i det hele tatt!


 I løpet av denne tiden brakte de lik tre ganger, bare på jakt etter et sted å losse dem, prøvde å losse de sårede i hodet, i magen, uten ben, ba om å finne i det minste noen leger i kjellerne.  Og det er kvaler, de dør allerede, et halvt hode er borte, magen er igjennom

 En 80 år gammel bestemor kom løpende i hysterisk og hulkende ba noen kontakte og hente sønnen hennes drept av en bombe i sin egen hage, hun ville ikke forstå at ingen, ikke bare henne, hadde en forbindelse .


 Telefonen blir rett og slett til en lommelykt og du sparer den, som luft i et lukket rom uten et eneste lystilgangspunkt i kjelleren i en uferdig bygning med små barn.

 Min yngste datter er 8 år 14. februar.

 Det har ikke vært strøm og gass i nesten hele Kiev-regionen på en uke allerede!  Og det betyr vann, hvis et privat hus (pumpe elektrisk) lys og varme.

 Da bombingen begynte allerede nådeløst, bestemte vi oss for å bryte gjennom fra Bucha til Irpen, siden det bare var veien fra de siste meldingene vi leste da det fortsatt var en forbindelse.

 Uten telefoner og kommunikasjon, bare ved berøring og tilfeldig.

 Først kjørte vi i biler, så kastet vi biler med ting og kofferter, og som det er løp vi under bombardementet og gjemte oss i kjelleren for natten.


 Takk Gud for at de fant det, jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis det ikke var for denne kjelleren.

 Underveis, hundrevis av biler kastet av skyting, mennesker revet i stykker, mødre og barn, FREDLIGE MENNESKER, alle fredelige, revet i stykker, bildet av en mor som dekker det samme myrdede barnet med kroppen vil aldri forlate hodet mitt.


 De sårede bare kryper langs veiene, skuespillet er ikke for sarte sjeler, det er ingen som hjelper dem, det er ingen leger eller myndigheter i byen, de dro for 5 dager siden, Armageddon er der, de frivillige kan» t takle, de leverer ikke noe der, fordi de kan ikke slå gjennom der.

 Dette får du ikke vist på TV, det er ingen presse, for der KAN de heller ikke slå igjennom.


 I dette helvete tilbrakte jeg 10 dager med to barn og min mor etter hjerteoperasjoner og andre helsebuketter.

 Den siste dagen i den kjelleren uten noe med folk som vokste opp under veldig forskjellige «sosiale forhold» var vi bare glade for at vi levde, men det var nesten ikke noe håp igjen.

 Vi tilbrakte mer enn en dag der til en fyr kom løpende, som jeg vil takke for resten av livet.

 Dette er en fredelig, bare en vanlig fyr rundt 27 år gammel, som på egen fare og risiko brøt seg inn i Irpin og tok ut folk i en stjålet minivan for 6 plasser, 20 personer hver.


 Vi ble rammet med barn som skrek av frykt til de konstante eksplosjonene av bomber og fløyter av maskingevær, som i filmen, når du ser hvordan hus eksploderer i nærheten, og vi fløy i denne bilen til broen, de losser oss og løper rundt 800 meter langs fullstendig ufremkommelighet til på den andre siden, hvor ambulansen er stasjonert, alle hus rundt brenner og russerne skyter målbevisst der, fordi de vet at dette er den eneste måten å trekke seg tilbake på.


 Vi løp uten å se tilbake til den hulkende stemmen til barn og voksne, jeg sverger, jeg sa mentalt farvel 100 ganger til livet og beroliget rett og slett min unge datter, og lovet det jeg selv ikke trodde på.


 Den eldste datteren med en hund klar, mor og vi flyr til ingen vet hvor.

 Som et resultat slapp vi, det var rundt 25 personer i ambulansen, da barna kom inn i Kiev, så de det oransje lyset fra lykter i de forseglede vinduene og begynte å gråte igjen, de trodde det var noe som brant på grunn av eksplosjonen , fordi de hadde mistet vanen med lys, fungerte ikke lyktene lenger over en uke.

 Vi tilbrakte natten med fremmede, hvor frivillige tok oss med, men vi vil fortsette å bevege oss mot grensen.»

 #Ukraina #Irpin #Krig

….

På ukrainsk:

Рассказ знакомой, переживший ад устроенный рашистами в Ирпене.. Гореть вам в аду и пусть к вам во сне каждую ночь приходят убитые вами и с вашего молчаливого согласия тысячи мирных людей Украины!


«Это просто Армагеддон. Появилась связь и я могу отписаться. Мы два последние дня просидели в подвале в Ирпине с бомжами в первом попавшемся здании, к которому прорвались без тепла и без света, куда смогли добежать.


Единственный плюс, с волонтерской едой, спали на чужих матрасах в кромешной темноте, просто до жути страшно, потому что понимаешь, что подвал точно спасёт от пуль, но бомба нас там похоронит, и только вокруг нашего здания в 20 метрах за сутки три дома сровняло с землей, связи не было никакой вообще!


За это время три раза привозили трупы, искали просто место, где сгрузить их, пытались выгрузить и раненых в голову, в живот, без ног, умоляли найти хоть каких-то врачей по подвалам.  А там агония, они уже умирают, пол-головы нет, живот насквозь 

Прибежала в истерике бабушка лет 80 и рыдая просила с кем-то связаться и забрать убитого бомбой в ее же огороде сына, она никак не хотела понять, что связи нет ни у кого, не только у неё. 


Телефон просто превращается в фонарик и ты его экономишь, как воздух в закрытом помещении без единой точки доступа света в подвале в недострое с маленькими детьми. 

Моей младшей дочке 8 лет 14 февраля стукнуло.

Света и газа нет почти во всей Киевской области уже неделю! А значит воды, если частный дом (насос электрический) света и тепла. 

Когда бомбить стали уже беспощадно мы решились прорваться из Бучи в Ирпень, так как только там была дорога из последних сообщений нами прочитанными когда ещё была связь. 

Без телефонов и связи просто наощупь и на авось. 

Мы сначала ехали на машинах, потом кинули машины с вещами и чемоданами и как есть бегом под бомбежку спрятались в тот подвал на ночёвку. 


Слава Богу что нашли его, я не знаю что было бы, если бы не этот подвал. 

По пути сотни кинутых расстреляниях машин, люди разорванные на куски, мамы и дети, МИРНЫЕ ЛЮДИ, все мирные, разорванные на части, картина мамы закрывающей своим телом такого же убитого ребёнка никогда не выйдет из моей головы. 


Раненые просто ползают по дорогам, зрелище не для слабонервных, помочь им некому, в городе ни медиков, ни власти, они уехали 5 дней назад, там Армагеддон, волонтеры не справляются, туда не доставляют ничего, потому что не могут туда прорваться. 

Вам не покажут это по телевизору, там нет прессы, потому что они тоже НЕ МОГУТ туда прорваться. 


В этом аду я провела 10 суток с двумя детьми и мамой после операции на сердце и другим букетом по здоровью. 

Последние сутки в том подвале без ничего с людьми выросших в очень разных «социальных условиях» мы просто радовались, что живы, но надежды почти не оставалось. 

Там мы провели больше суток, пока не прибежал парень, которого я буду благодарить всю оставшуюся жизнь. 

Это мирный, просто обычный парняга лет 27, который на свой страх и риск прорвался в Ирпень и вывозил на краденом минивене на 6 мест людей по 20 человек. 


Нас затрамбовали с орущими от страха детьми под постоянные взрывы бомб и свисты пулеметов, как в фильме, когда ты видишь, как рядом взрываются дома, а мы долетели на этой машине до моста, там нас выгружают и бегом около 800 метров по полному бездорожью ведут на другую сторону, где стоит скорая, горят вокруг все дома и целенаправлено стреляют русские именно туда, потому что знают, что это единственный путь к отступлению. 


Мы бежали без оглядки под рыдающий в голос детей и взрослых, я клянусь, я мысленно попрощалась 100 раз с жизнью и просто успокаивала малолетнюю дочь, обещая то, во что не верила сама. 


Старшая дочь с собакой наперевес, мама и мы летим непонятно куда. 

В итоге мы вырвались, в скорой около 25 человек было, дети когда въехали в Киев увидели оранжевый свет фонарей  в заклеенных окнах и снова стали плакать, думали это горит что-то из-за взрыва, потому что отвыкли от света, фонари не работали уже больше недели. 

Мы переночевали эту ночь у чужих людей, куда нас довезли волонтёры,  но дальше будем продвигаться к границе».

#Україна  #Ірпінь #війна
Foto: Krišjānis Kazaks, åpen lisens, unsplashReklame

Forfattar: Torstein Finnbakk

Finnbakk Skrivestue Orgasnisasjonsnummer: 919 743 700 finnbakk.com Jeg tar gjerne oppdrag - artikler og reportasjer for aviser, tidsskrifter, - bokprosjekt, dokumentar, hefter, årbøker, - språklig bearbeiding og kvalitetssikring - oversettelse bokmål – nynorsk - foto Min bakgrunn: Over 30 år som journalist, kommunikasjonsrådgiver, forfatter og skribent Bokutgivelser: «Når star kan jage måse» (lyrikk, Oktober forlag, 1978) «Fem stjerne blenk» (lyrikk, Tiden norsk forlag, 1982) «Hemnes i krig 1940-45» (faglitteratur, lokalhistorie, Hemnes kommune 1995) Messenger: messenger.com/t/finnbakk facebook.com/finnbakk Instagram: @finnbakkskrivestue e-post: torstein.finnbakk(at)gmail.com tlf +47 909 82 968

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: