Fyldig samvirkelags- og handelshistorie fra Korgen-distriktet

Side fra boka. I midten på bildet lå Gudrun Pedersens butikk, hvor Korgen Samvirkelag til å begynne med leide lokaler.

Korgen Samvirkelag slår på stortromma i anledning sitt 75-årsjubileum, med en gedigen bokutgivelse.

Samvirkebevegelsen har hatt stor betydning for å gi tilgang til rimeligst mulig varer og utvalg under forbrukerens kontroll. Korgen-distriktet er ikke noe unntak i så måte. Samvirkelaget i Korgen ble stifta i 1946, i ei bygd som var på tur til å forlate tornerosesøvnen, med ny Riksveg 50 over Korgfjellet og den spede oppstarten av Røssåga-anleggene, som skulle til å føre til nesten ei fordobling av innbyggertallet i daværende Korgen kommune. Samvirkelag ble det etter hvert, både i Korgen, Røsså, Bleikvasslia, og på Bjerka.
Ved å lese om samvirkelagets utvikling og vekst, får en også en god porsjon oppdatering av lokalhistoria i området over det samme tidsrommet. Ikke minst artig er det å lese de mange íntervjuene med samvirkelags-ansatte, og små hyggelige minner og stubber om episoder og kollegaer fra arbeidshverdagen gjennom mange ti-år.
Lur som jeg er, begynte jeg å lese bakerst, eller rettere sagt ganske langt bak i boka. For etter at sjølve S-lagshistoria er fortalt, er det skrevet ei utfyllende oversikt over handel og kafedrift i Korgen fra de eldste tider og fram til moderne tid. Dermed har en klart å gjøre dette til noe langt mer enn «bare» å fortelle om kooperativen. Den siste delen bidrar også godt til å gi framveksten av samvirkebevegelsen sammenheng og mening.
Det må nevnes at boka er forsynt med et godt og rikelig bildemateriale og den svært heldige og lekre layouten som preger alle utgivelsene til Okstindan Forlag, som også har produsert denne boka, i stort og gjevt format.

Et paradoks er det at mens samvirkelaget ble oppretta som ei motvekt mot private handelsmenn, er kooperasjonen i dag i ei monopolstilling, som eneste dagligvarebutikk i Korgen.
Alt i alt et glitrende stykke lokalhistorie om og fra Korgen Samvirkelag – og all ære til forfatterne, Per Jomar Hoel og Dag Brygfjell.
Anbefales!

Ei påkosta jubileumsbok i stort format.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: